Search This Blog

Loading...

Ammar Zahraa Nursery

  

Thursday, March 29, 2012

Nak Jual Rumah , inilah masanya....

erm.... jual rumah....satu keputusan yang besar dan bukan main2...macam mana nak buat keputusan jual rumah..... salah satu sebab kerana harga rumah yang melambung tinggi boleh buat duit dan bina kehidupan baru..ok..macam mana nak jual..erm.... kat sini aku akan bagitau pengalaman aku jual rumah aku kat bandar seri putra... memang plan nak jual rumah dan balik kampung ni dah lama aku rancangkan cuma disebabkan harga rumah sebelum ini tak berapa memberangsangkan jadi aku pendam2je hasrat tu..... akhirnya tahun 2012, rumah jiran yang nombor rumahnya satu dibelakang nombor rumah aku telah berjaya dijual dalam rega RM 390k..wau..... ni sudah bagus...peluang yang dinantikan sudah tiba...aku pun start buat iklan kat mudah.....ni contoh iklan aku :

D'sentral 6A
Asking Price: 420K (Negotiable)
Land Area: 24 X 70 sq.ft
Build-up area: 1,932 sq.ft
5 room (3 bedroom,1 guest room and 1 utility/maid room)
(Bumi-Lot)

address ;

Affordable 2-Storey D´Sentral terrace 6A FREEHOLD, property near Bangi for sale. Spacious intermediate house with very good workmanship quality by renowned developer UMLand. Porch can accommodate 2 cars.
Spacious front road allowing roadside parking without problem.Very safe, friendly and peaceful neighborhood & near to children´s playground. Convenient surroundings with schools (primary,secondary & tertiary),surau,petrol station, shops lot,clinic, klinik kesihatan goverment) police station, seven-e, BSN , nilai 3 and other amenities. Easy access to PLUS highway (via a dedicated Putra-Mahkota interchange-off the Kuala Lumpur-Seremban highway), Nilai, Bandar Baru Bangi, Putrajaya & KLIA.
Price: RM 420000 (nego for serius buyer).
iklan kena cerita semua....baru orang tertarik nak beli....karang panjang2 sikit tapi jgn le ko tipu...mcm sebut ada swimming pool...sedangkan akuarium pun takdak...hahaha..lagi satu letaklah gambar2 ruang tamu, bilik, dapurrrrr, dan gambar depan rumah.....

masuk je dalam mudah..., banyaklah agent yang telefon nak minta tolong jual..aku kata boleh tak kisah tapi aku tak bagi exclusive agent... sape cepat dapat jual aku bagi je..., ada yang letak 3%, ada yang letak 2%, ada yang akan markup untuk comision dia..harga jualan dia tak kacau.. oklah masing2 lah aku tak kisah asalkan rumah boleh jual....

tapi ada yang tak mahu guna agent sebab kena bayar komisi...dan ada yang kata agent ni sucks.. terpulanglah...aku guna agent ok je...tapi kenalah tengok agent jugak..kalau dapat yang full time agent lagi bagus.... sebab aku ada satu pengalaman satu agent ni...nampak gantung banner merata BSB,aku pun call dia cakap saya nak jual rumah....dia datang minta macam2....dokumen tu dokumen ni...nak S & P lah...lepas tu dia sendiri tak menunjukkan minat nak jual....aduss....lain2 agent yang datang relax je....ko nak jadi jurujual pun kena ada teknik ..bagi nak yakinkan orang......yang lagi satu aku menyampah dia yang tawar dulu harga rumah.aduss...lepas tu terus senyap...aduss...mcm ni ke keje....

kita memanglah perlukan agent .sebab kita ni sibuk...nak layan orang tepon2 msg pasal rumah..nanti tak pasal2 gaduh..plak...memang aku hilang 10 000 lebih...tapi aku niat itu rezeki masing2.. asalkan ko tak mencuri atau merompak...tu sudah bagus... masing2 ada kerja masing2....jgn tamak je...

lepas tu selang beberapa minggu agent pun bawak potential buyer....datang tengok rumah... dah jadi macam rumah terbuka tiap2 hujung minggu.......kita cerita serba sedikit...dan aku tak suka sembunyi apa2 cerita...kalau kita jujur insyallah benda jadi mudah...tapi once u tipu...nanti akan berjela2 tipuan berlaku... cerita je...lepas tu...aku dah niat siapa yang cepat dan berminat aku akan jual.... harga takpe memang boleh nego...kita pun kena realistik..harga bukak memang tinggi tapi..bila dah ada potential buyer..kita kurangah ikut budget pembeli...lagipun sekarang ni nak cari buyer susah jugak..loan bank pun susah...

tapi harga pun biar munasabah maknanya dua2 memang2...ko nak pertahankan harga tinggi pun..buat apa..., cuma buyer pun kena reasonable....ada buyer yang dtg tu nak rumah depan open air...tapi harga dah tetap siap2...sape nak jual....naik sikit pun tak boleh...adus..macam2....
akhirnya adalah buyer yang berminat..aku setuju jual dengan harga yang aku puas hati.....rumah kat bandar sri putra ni tambah2 kat dsentral ni semuanya dah 350k ke atas......adus...kalau naik lagi nak jual pun susah...nak beli lagi susah....

yang seterusnya..lawyer lah yang akan settlekan..antara benda yang perlu korang tahu ....
  1. kadang2ada agent yang bawak surat kuasa untuk dia jual rumah...korang boleh tandatangan borang ni tapi pastikan korang baca betul2 borang tu, ada ayat kat situ korang nak agent tu sebagai sole agent/exclusive atau open. kalau sole maknanya dia sorang je yang boleh jadi agent jual rumah korang tu..jadi hati2.
  2. Kadang ada agent yang minta S&P atau apa2 dokumen , pendapat aku tak payah bagi apa2 dokumen.... cuma borang tadi je cukup...
  3. kena cek jugak dengan bank loan rumah samaada ada penalti atau tidak nak jual rumah..ada bank yang letak selepas 5 tahun takde penalti..selalunya kalau loan islamik takde penalti.
  4. Pastikan rumah tu dah ada individu title..salinan geran kita ada...senang sikit...kalau freehold lagi senang...
  5. Sijil layak menduduki kena ada..
  6. korang akan habis sekurangnya 1200 untuk bayar lawyer dan fee lain....,
  7. buyer kena prepare 3% booking - ni agent dapat
  8. selepas tandatangan S&P buyer kena kena bayar deposit balance 7 %. -ni aku dapat
  9. kalau hartanah dah dibeli lebih 5 tahun tak kena goverment tax 2 %
  10. Harga rumah 350k ke bawah tahun ni (2012) ada discount 50% untuk stamping.
  11. kalau buyer tarik diri dari beli ....deposit hangus...- duit tu kita kongsi dengan agent
  12. kalau kita as a seller pulak tak jadi jual...kena bayar pada buyer 2 kali ganda duit deposit..
ok... itu je yang aku teringat, sape2 yang nak tanya lebih2 boleh call aku....setakat yang mampu....aku jawab...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Entry Lain Yang Menarik

Terima Kasih Kerana Melawat Blog Ammar Zahraa

Labels

1000 bulan (1) 2 storey (1) 8A (1) acheh (3) adam lanza (1) ads (1) AES (1) aghanistan (1) Agong (1) aiskrim (1) akaun semasa. (1) alcohol overdose (1) alternative medecine (1) amah indonesia (1) amah kena bunuh (2) amerika (2) ammar zahraa nursery (2) anak ayam (3) apple (2) asparagus (1) ayam kampung (1) ayam panggang (1) azhar idrus (1) bahrom (1) bakar (1) bandar seri putra (1) bangkang dari longkang (1) barack obama (1) bas (1) basuh baju (1) Batal PTPTN (2) batang pisang (1) batuk (1) bawaku pergi (2) bawani (1) bayi (1) bayi dibuang (1) bebola ikan (1) Becoming A King (1) bekas air (1) bengkak gusi (1) berbuka (1) berkebun (1) berniagaan (3) bersih hati (1) betik (1) bisnes ayam (2) blogging (3) boeing (1) bolasepak malaysia (1) bomoh (1) buah ajaib (1) buang bayi (1) buat blong (1) bukan wanita (2) bulu pusi (1) buluh madu (1) bunuh (2) business (2) busniss (1) cagu (1) cara masak nasi arab (1) cara membuat nasi arab (1) cctv (1) Cemerlang. (2) cenderamata (1) ceo (1) ceramah agama (1) charles (1) cia (1) cibotium barometz (1) CIMB click (3) cirit birit (1) cocktail (1) cory monteith dead (2) cream o (1) culik (1) current account (2) daftar perniagaan (5) Demo (2) dengki dan dendam (1) dera (1) diekori harimau (1) diesel subsidi (1) dobi (1) DPMM (1) drone (1) drug overdose (1) dunia (1) eidulfitri (1) enterprise (2) fakta (2) farhan hadi (1) Fatimah Syarha (1) finn hudson (2) free advertising (1) funny (1) gadis meninggal (1) gadis tiang (2) gaduh (2) gardening (1) GDL (1) gempa bumi (4) gendong bayi (1) genetik (1) glee (2) goncang (1) google tranlate (1) gulf war (1) habbatus sauda (1) hadiah online (2) halal (1) haram (3) harimau (1) harimau malaya (1) hati bersih (1) hilang (1) home made aiskrim (1) how to attract traffic (1) hulk (1) Humood Al-Khudher (1) Humood AlKhudher (1) hztours (1) I Luv Islam (1) ibu (1) ibu bapa (2) iklan percuma (2) inai. cekam kuku (1) info (1) internet (4) internet business (3) invisible folder (1) ipad (1) ipad baru (1) iphone 5 (1) IPTA (1) IRAN (1) irihati (1) ironman (1) islam (2) Islamic Song (1) isteri (1) jawatan dalam enterprise (1) jenayah (1) jesus (1) john brennan (1) jom gelak (1) jomlahiklan (1) JPJ (1) jual kereta (1) jual organ (1) jual rumah (1) justice league (1) kambing (1) Kate Middleton (1) kebaikan bulan ramadhan (1) kedah (2) kedai acceseries (1) kejam. china (1) kelahiran (1) kemboja (1) kenderaan (1) keperluan bayi (1) kereta (1) kereta terpakai (2) kerete nasional (1) kerja gomen (2) kerja kerajaan (3) kerja kosong (2) kerja swasta (1) King (1) kisah mahkamah (2) klon (1) konvensyen (1) kosmo (1) kotoran degil (1) krismas (1) kucing (1) kuliah (1) Kun Anta (2) kurang sopan (1) kursus (1) kursus asas dobi (1) kursus perniagaan (3) kursus ternak (1) kurus pernigaan (1) labu sayong (1) lagu (1) lailatul qadar (1) lama web (1) laman web (1) lari rumah (3) lautan hindi (1) lawak bodoh (1) lea (1) lebat rambut (1) lesen memandu (1) lirik lagu (1) listen (1) lori (1) luka (2) lynas (1) maher zain (1) mahkamah. syariah (1) Maklumat palsu (1) malaysian airlines (1) Mansuh (1) marketing (3) mary (1) maryam (1) MAS (1) mc donald (1) memborong ke china (1) Men In Black (1) mencuri (1) merahkan muka (1) metro (1) mh370 (1) MIB (1) minuman air buah (1) miracle fruit (1) MJ fatonah (1) mocktail (1) modal (1) model baru (1) mohon jawatan (2) monosodium (1) msg (1) mudah (1) my blog (2) nabi isa (1) nabil (1) nadir bumi (1) nasi arab (1) nasi mandy (1) Nasyeed (1) newton (1) number one for me (1) online booking (1) pah1m (1) palestin (1) panau (1) pangkat (1) parenting (1) PDRM (1) penawar (1) penawar bisa (1) penawar jambi (1) penawar luka (1) penggalak pertumbuhan (1) penjara (1) percutian (1) perkahwinan (1) perlis (2) Pertabalan (1) pertanian (1) pertenakan (1) petrol naik (1) petua (20) PICC (1) pinjam bank (2) Pinjaman Perniagaan (2) pokok (1) pokok ajaib (1) pokok kapal terbang (1) pokok paku emas (1) pokok paku. burkill 1935 (1) polis (1) portal iklan (1) pray4mh370 (1) Prince William (1) proton (1) proton preve (1) PSV (1) PTPTN (1) puasa (2) pulau pinang (2) puspakom (2) queem elizabeth (1) rachel (1) Raja (1) ramadhan (2) ranking fifa (1) rape (1) rapping (1) rare earth (1) real estate (1) rebung madu (1) remaja (1) resdung (1) resepi nasi arab (1) resepi nasi arab ayam (1) resepi nasi mandhi (1) resepi nasi mandi ayam (1) resipi nasi arab (1) rogol (2) royal family (1) sabah (1) sakit hati (1) sakit mata. bunga melati (1) salih yaakob (1) saman (2) sayur (1) sayur itu ubat (1) SDN BHD (1) selesema (1) seminar (2) sewa lori (1) share is caring (1) sharifah zohra (1) simple (1) Sinar (2) SMM (1) sms (1) sms daoat duit (1) sosej (1) SPM (2) sponsore ads (1) sri wani choo (1) steve job (2) suami (1) sungai petani (2) susu kangkang (1) Synsepalum dulcificum (1) tanam sayur (1) tanaman (1) teknik menjual (1) telefon pintar (1) telefon terpakai (1) tembikai (1) tempah online (2) ternak ayam kampung (4) ternak kucing (1) thailand (1) the avengers (1) thor (1) tip (4) Tips Pinjam (1) tommy lee Jones (1) traffic (2) trauma (1) tsunami (4) UAI (1) ubahsuai genetik (1) uban. hitamkan rambut (1) ubat kucing (2) ubat luka (1) ubat tradisional (15) ulang tahun (1) umrah (1) USA (2) usim (1) ustaz azhar idrus (1) Ustaz Don (1) vacancy (1) Whatapps (1) Will smith (1) yahudi (2) zionis (1) zizan (2)
NOTIS & PENAFIAN
Artikel yang disiarkan merupakan pandangan/pendapat peribadi penulis dan tiada berkaitan dengan mana-mana pihak ataupun organisasi tertentu. Pengunjung blog ini perlu untuk menggunakan kebijaksaaan, pengetahuan dan rujukan dari mana-mana pihak lain yang lebih utama sebelum membuat sesuatu keputusan berdasarkan maklumat awal dari blog ini dan pengunjung juga harus sedar jika berlaku sebarang kerugian, kecederaan atau kecelaruan emosi ketika membaca artikel, gambar dan bahan yang dipaparkan di laman ini ianya di luar tanggungjawab penulis.